27 October 2012

Turulianus (1810 - 1842) is een voornaam die opvalt in de stamboom. Ook opmerkelijk is dat zijn vaders en opa’s voornamen ook op '-us' eindigen: Bernardus en Gerhardus. Gelatiniseerde namen met een oorsprong in Noord-Europa.

  • "GERARDUS: Ancient Germanic. Latinized form of Gerhard ". Afgeleid van het Germaanse 'ger': speer. Door de Noormannen geintroduceerd in Engeland.

  • "BERNARDUS: Ancient Germanic. Latinized form of Bernhard". Afgeleid van het Germaanse 'bern': beer. Door de Noormannen geintroduceerd in Engeland.

De mythe van de Turul

De oorsprong van Turulianus is niet duidelijk. Het naamdeel 'Turul' verwijst mogelijk naar een symbool uit de legendes van de Magyar. Hedentendage Hongaren, een volk oorpronkelijk uit gebieden rond het Ural gebergte die later terecht kwam op verschillende plaatsen in Oost Europa.

De Turul is de meest belangrijke vogel uit de mythe van de Magyar: een grote valk. Symbool voor macht, kracht en adelijkheid, god’s macht en wil. De legende verwijst naar verwantschap tussen de Hunnen en de Magyar, waarin de laatsten Hongarije hebben heroverd op Atilla’s Rijk als rechtmatige eigenaren. De Turul werd gezien als de voorouder van Atilla en was ook het symbool van de Hunnen.

Waarom?

Naar de reden waarom vader Bernardus zijn zoon deze naam heeft gegeven is het gissen. Feit is dat Turulianus zelf zijn kinderen namen gaf die niet meer deden denken aan zijn voorouders: Margretha Piernella, Jacob Pieter, Johan Robert, Willem Jacob.

Mijn overgrootvader Walter Michiel Bastiaans (1861) gebruikt 'Gerardus' opnieuw als basis voor de geboortenamen van 2 van zijn zonen (Gerard) en 'Gerardine' bij een van zijn dochters. Dat kan verwijzen naar de geboortenaam van zijn betovergrootvader, of een geboortenaam van de vader van zijn echtgenote (Jeannette Arenstine): Fredricus Gerardus Godschalk.

Thuis..

Tussen 2003 en 2007 leef ik regelmatig en langdurig in Mongoliƫ. Misschien voelde ik me hierom zo thuis daar. Verre verre voorouders uit centraal Aziƫ ..