12 February 2019

'Terug naar vroeger' en tegelijk wat nieuws leren.

Sinds september 2018 gebruik ik nieuwe technieken bij het schrijven en publiceren van tekst op 'het internet'.

2 redenen: (1) ik wil geen tijd meer besteden aan software die websites in de lucht houden. (2) mijn voormalige ISP voorzag eind '18 haar platformen van nieuwe software, wat al mijn websites vernaggelde. Ik had dat (2) kunnen oplossen met upgrades, maar dat is strijdig met (1)..

Zodoende zette ik de eerste asciidoc/jbake website online op dit domein. Alle artikelen uit mijn stamboom website zijn omgezet naar asciidoc en hier beschikbaar gemaakt. De teksten die ik wilde behouden uit mijn persoonlijke website zijn herschreven en geplaatst. Dit domein staat bij een andere ISP.

Nieuwe artikelen worden voortaan in asciidoc geschreven. De documenten zet ik online met JBake zodat ze leesbaar worden op internet. Ik gebruik Visual Studio Code als editor.

Al doende loop ik door de asciidocor manual heen en experimenteer ik met het inbedden van plaatjes, het maken van tabellen, opnemen van footnotes e.d.

Het is weer lollig.

Versie 1.1 - Static sites
Eerste versie geschreven op 2018-09-24

roel

Ik schrijf sinds begin '90' verhalen en artikelen op diverse platformen. De laatste 15 jaar focus ik op de genealogie van mijn 'Indische takken'. Af en toe een 'salty bit'. Dat hoort begrijp ik bij 60+ers. Zodoende.

Contact

Kan via twitter @roelbazuin
Desnoods via linkedin

Roel Bazuin


vimex

Dynamisch

Voor websites met relatief weinig content zijn database gestuurde websites natuurlijk overkill.

Eind '90 was het hip als je van handmatig gebouwde statische sites overging naar dynamische versies. Denk aan PHPnuke, Joomla, Drupal, Wordpress en andere. Elk met een eigen - steile - leercurve. Het was lollig. Maar nu niet meer.

Niet lollig als je meer tijd besteedt aan webmaster-en dan aan het creëren van content.

De websites op al mijn domeinen draaiden jaren op Joomla. Ik ben dat beu. CMS software, die strikt genomen alleen bedoeld is om teksten en plaatjes te presenteren op internet, verlangt constant onderhoud. Soms simpel en zo klaar, meestal niet (de Wet van Murphy). Daarbij komt allerlei ongemake in de vorm van inbraken en vernielingen van sriptkiddys en ander gespuis.

Internet Service Provider

Mijn huidige en soon-to-be-former ISP 'mijndomein' heeft haar systemen voorzien van nieuwe software. Op zichzelf een goed streven. Want ja. Veiligheid hè. En o ja: 2x zo duur. Want ja. Veiligheid hè.

In mijn geval had dit proces als resultaat dat al mijn domeinen voor een week niet bereikbaar waren en/of dat Joomla niet meer naar behoren werkte. Tot ze definitief braken. Een mens kan daar teleurgesteld over zijn..

Misschien had ik meer aandacht moeten besteden aan het updaten van Joomla en alle utils die ik gebruik. Misschien had de ISP beter moeten nadenken over hun conversie.

Het betekent het dat het hoog tijd was om wat anders te doen met het presenteren van mijn verhaaltjes. Het wordt een beetje 'terug naar vroeger': statische websites met alleen HTML en wat Javascript en CSS.

Bestands format

Niet meer terug naar 'WYSIWYG HTML Editors' voor het schrijven van tekst en inbedden van plaatjes. Geen HTML meer. Er zijn 2 kandidaten voor een nieuw format:

1 Markdown

"Markdown is a text-to-HTML conversion tool for web writers. Markdown allows you to write using an easy-to-read, easy-to-write plain text format, then convert it to structurally valid XHTML (or HTML)."

2 Asciidoc

"AsciiDoc is a text document format for writing notes, documentation, articles, books, ebooks, slideshows, web pages, man pages and blogs. AsciiDoc files can be translated to many formats including HTML, PDF, EPUB, man page. You write an AsciiDoc document the same way you would write a normal text document, there are no markup tags or weird format notations. AsciiDoc files are designed to be viewed, edited and printed directly or translated to other presentation formats using the asciidoc command.

The asciidoc command translates AsciiDoc files to HTML, XHTML and DocBook markups. DocBook can be post-processed to presentation formats such as HTML, PDF, EPUB, DVI, LaTeX, roff, and Postscript using readily available Open Source tools."

Static sites

Om de Markdown of Asciidoc tekst formats om te zetten in het op het www gebruikte HTML, gebruik ik een 'Static Site Generator'. Gelukkig bestaan er veel 'Static Site Generators' en 'Static Site Baking Tools' om uit te kiezen, die precies doen wat ik wil.

Pico CMS

Ik had korte tijd een experiment lopen met Pico CMS. Ik hoorde ervan omdat het ook een app is die je kan gebruiken in Nextcloud. Ik gebruik Nextcloud als hosting platform voor mijn data.

PicoCMS is simpel en snel. Geen backend en database. Het vertaalt Markdown-bestandjes met platte tekst naar webpagina’s. Markdown is eenvoudig te leren, maar heeft z’n beperkingen.

Jbake

JBake is a Java based open source static site/blog generator. Het werkt met Markdown en Asciidoc bestanden.

Software

Ok. In de lucht.. Met Asciidoc en JBake. How nerd is dat? ;-)

Er kwam een hele reeks aan programma’s aan te pas. De meeste waren al bekend. Git ben ik aan het bekijken om grote en kleine veranderingen aan configs en teksten te kunnen bijhouden. Ik denk met name aan data met betrekking tot mijn stamboom onderzoek. In de loop der jaren is her en der wat geschreven wat ik bij elkaar wil zetten.

Tool Beschrijving

Visual Studio Code

Free, opensource editor. Ik schrijf er de asciidoc en Markdown teksten mee. Ik gebruik het natuurlijk ook voor configfiles e.d.

Jbake

Java based open source static site/blog generator. Deze site is ermee gemaakt

Asciidoctor

Text processor and publishing tool

WinSCP

WinSCP is a SFTP client and FTP client for Microsoft Windows. Copy file between a local computer and remote servers using FTP, FTPS, SCP, SFTP, WebDAV or S3 file transfer protocols.

Draw.io

For making flowcharts, process diagrams, org charts, UML, ER diagrams, network diagrams and much more. Feitelijk gebruik ik de plugin in Nextcloud

Irfanview

IrfanView is a fast, compact and innovative FREEWARE (for non-commercial use) graphic viewer. I use it ua for Batch conversion (with advanced image processing)

git

free and open source distributed version control system designed to handle everything from small to very large projects with speed and efficiency.