04 July 2019

Ik ben geen programmeur of techneut. Hooguit een Digitale Veteraan. Iemand die de overgang van de analoge naar een digitale wereld meemaakte.

Een 'early adopter' die graag de nieuwste gadgets koopt. Een 'RepRap' Anet A8 3D printer en 3 Raspberry Pi's zijn de meest recente aanwinsten. Ik probeer de laatste software en heb een uitgebreid palet aan hard- en software in gebruik.

Een 'autodidact' met een basisbegrip voor programmeren en die prima uit de voeten kan met ctrl-c , ctrlv (..). Dat komt aardig van pas bij het flashen van Python in ESP8266's voor mijn experimenten met home-automation.

Terug naar vroeger en gelijk wat nieuws leren.

Sinds september 2018 gebruik ik nieuwe technieken bij het schrijven en publiceren van tekst op 'het internet'. Weg met database gestuurde websites.

Static sites is de nieuwe 'buzz'. Het maakt alles simpel en snel. Ik koos het in java geschreven pakket JBake als mijn 'static site generator'. Asciidoc voor het format waarin de content geschreven wordt. Ik gebruik Visual Studio Code als editor.

Mijn eerste asciidoc en jbake’d website kwam online op dit domein. De artikelen uit mijn stamboom website zijn omgezet naar asciidoc en hier beschikbaar gemaakt. De teksten die ik wilde behouden uit mijn persoonlijke website zijn herschreven en geplaatst.

Al doende loop ik door de asciidocor manual heen en experimenteer ik met het inbedden van plaatjes, het maken van tabellen, opnemen van footnotes, boekreferenties etc.

I have to remember to update with
$ gem update asciidoctor

Versie 1.5
Eerste versie geschreven op 2018-09-24

roel

Ik schrijf sinds begin '90' verhalen en artikelen op diverse platformen.

De laatste 15 jaar focus ik op de genealogie van mijn 'Indische takken'. Af en toe een 'salty bit'. Dat hoort begrijp ik bij 60+ers. Zodoende.

Contact

Kan via twitter @roelbazuin
Mastodon: @tjitjak@mastodon.xyz
Desnoods via linkedin

→ not 24/7 online .. :-)
SIP / VOIP: tjitjak@opensips.org
Discord chat: https://discord.gg/WhWQtr8

Roel Bazuin


vimex

Dynamisch

Voor websites met relatief weinig content zijn database gestuurde websites natuurlijk overkill.

Eind '90 was het hip als je van handmatig gebouwde statische sites overging naar dynamische versies. Denk aan PHPnuke, Joomla, Drupal, Wordpress en andere. Elk met een eigen - steile - leercurve. En hoopjes mogelijkheden om gehacked te worden. Het was lollig. Maar nu niet meer. Ik wil geen tijd meer besteden aan software die websites in de lucht houden.

Niet lollig als je meer tijd besteedt aan webmaster-en dan aan het creëren van content.

Internet Service Provider

Mijn inmiddels former ISP 'mijndomein' heeft eind 2018 haar systemen voorzien van nieuwe software. Op zichzelf een loffelijk streven. Want ja. Veiligheid hè. En o ja: 2x zo duur. Want ja.

Dit proces had als resultaat dat al mijn domeinen voor een week niet bereikbaar waren en/of dat Joomla niet meer naar behoren werkte. Tot ze definitief braken. Een mens kan daar heel teleurgesteld over zijn. Al dat werk..

Misschien had ik meer aandacht moeten besteden aan het updaten van Joomla. Misschien had de ISP beter moeten nadenken over hun conversie. Het doet er niet toe.

Het was hoog tijd om wat anders te doen met het presenteren van mijn verhaaltjes en plaatjes.

Terug naar statische websites met alleen HTML, wat Javascript en CSS.

Bestands format

Er zijn 2 kandidaten voor een nieuw format waarin tekst kan worden geschreven. Markdown en Asciidoc.

Markdown

"Markdown is a text-to-HTML conversion tool for web writers. Markdown allows you to write using an easy-to-read, easy-to-write plain text format, then convert it to structurally valid XHTML (or HTML)."

Asciidoc

"AsciiDoc is a text document format for writing notes, documentation, articles, books, ebooks, slideshows, web pages, man pages and blogs. AsciiDoc files can be translated to many formats including HTML, PDF, EPUB, man page. You write an AsciiDoc document the same way you would write a normal text document, there are no markup tags or weird format notations. AsciiDoc files are designed to be viewed, edited and printed directly or translated to other presentation formats using the asciidoc command.

The asciidoc command translates AsciiDoc files to HTML, XHTML and DocBook markups. DocBook can be post-processed to presentation formats such as HTML, PDF, EPUB, DVI, LaTeX, roff, and Postscript using readily available Open Source tools."

Static sites

Om de Markdown of Asciidoc tekst formats om te zetten in het op het www gebruikte HTML, gebruik ik een 'Static Site Generator'. Er bestaan veel 'Static Site Generators' en 'Static Site Baking Tools' om uit te kiezen, die precies doen wat ik wil.

Pico CMS

Ik had een experiment lopen met Pico CMS. Ik hoorde ervan omdat het ook een app is die je kan gebruiken in Nextcloud. Ik gebruik Nextcloud als hosting platform voor mijn data.

PicoCMS is simpel en snel. Geen backend en database. Het vertaalt Markdown-bestandjes met platte tekst naar webpagina’s. Markdown is eenvoudig te leren, maar heeft z’n beperkingen.

Jbake

JBake is a Java based open source static site/blog generator. Het werkt met Markdown en Asciidoc bestanden.

GIT

Versioning in VCS
Figure 1. VCS diff

Git heb ik een paar weken uitgeprobeerd om veranderingen in bestanden bij te houden. Inmiddels is het in gebruik. Met ondersteunende software.

En daarmee heb ik een een uitmuntende aanvulling op mijn geheugen..

Het is met Git makkelijker bestanden terug te vinden en terug te lezen waar ik mee bezig ben.

VCS
Figure 2. Changes in VCS

Voor een niet-coder zoals ik kost het tijd om te begrijpen wat Git eigenlijk precies is. En op welke manier het te gebruiken is bij 'versie controle' van teksten [1].

In de praktijk ben ik met meerdere bestanden tegelijk bezig. Sommige worden geschreven in 1 of 2 dagen, andere worden samengesteld in de loop van weken. Soms maanden. Dat geldt met name voor teksten die ik schrijf in relatie tot mijn stamboom-onderzoek.

Alle teksten waar ik actief mee bezig ben of klaar zijn, staan in een directory structuur. Met Git maak je daar een 'snapshot' van. Daarna wordt elke verandering in die structuur bijgehouden.

Sourcetree

git 03
Figure 3. sourcetree

Voor een makkelijker te begrijpen overzicht van de GIT-status van de actieve bestanden gebruik ik Sourcetree. Een grafische schil rond Git .

Met Sourcetree wordt voor beginners het gebruik van Git wat eenvoudiger.

In figuur 4 linksonder een lijstje met bestanden die nieuw of veranderd zijn binnen de directory structuur. Rechts een overzicht wat er is veranderd aan het aangeklikte bestand.

Bitbucket

Op dit moment gebruik ik Bitbucket hoofdzakelijk als een backup van de lokale GIT. Ik koos Bitbucket omdat je content hier 'private' kan worden geplaatst. Bij de gratis versie van het bekendere Github is dat niet mogelijk.

Van de bestanden in je directory structuur (content) wordt een versie op Bitbucket bijgehouden. Wanneer en wat is veranderd (commits) eveneens. Desgewenst kunnen 'issues' worden aangemaakt. Ik denk erover om dat te gebruiken voor research voor artikelen in relatie tot stamboom onderzoek.

Software

Ok. In de lucht.. Met Asciidoc en JBake. How nerd is dat? ;-)

Er kwam een hele reeks aan programma’s aan te pas. De meeste waren bekend. In principe zijn alleen de eerste 4 software paketten nodig. De meeste tijd breng je door in de editor. In mijn geval Visual Studio Code.

Tool Beschrijving

Visual Studio Code

Free, opensource editor. Ik schrijf er de asciidoc en Markdown teksten mee. Ik gebruik het ook voor configfiles, python e.d.

Jbake

Java based open source static site/blog generator. Deze site is ermee gemaakt

Asciidoctor

Text processor and publishing tool

WinSCP

WinSCP is a SFTP client and FTP client for Microsoft Windows. Copy file between a local computer and remote servers using FTP, FTPS, SCP, SFTP, WebDAV or S3 file transfer protocols.

Draw.io

For making flowcharts, process diagrams, org charts, UML, ER diagrams, network diagrams and much more. Feitelijk gebruik ik de plugin in Nextcloud

Irfanview

IrfanView is a fast, compact and innovative FREEWARE (for non-commercial use) graphic viewer. I use it ua for Batch conversion (with advanced image processing)

git

free and open source distributed version control system designed to handle everything from small to very large projects with speed and efficiency.1. Een goed boek voor het leren van GIT is Pro Git book, geschreven door Scott Chacon and Ben Straub.